Vecihi Hürkuş - Tarih
Kurtuluş Savaşımızın kahraman pilotlarından Vecihi Hürkuş: İstanbul'da doğmuştur. Yeşilyurt Tayyare Makinist Mektebi'nden küçük zabit olarak 1915 yılında mezun olmuştur. Makinist olarak I.Dünya Savaşı'nda Bağdat Cephesi'ne tayin edilmiştir. Orada 2 Şubat 1916'da yaralanarak İstanbul'a dönmüştür. Yeşilköy Tayyareci Mektebine girerek tayyareci/pilot olur.
1917 sonbaharında Kafkas Cephesi 7.Tayyare Bölüğü'ne gedikli erbaş olarak atanır ve orada bir Rus uçağı düşürür. Ekim 1917'de hava savaşında yaralanarak düşünce, Ruslara esir olmadan önce uçağı teslim etmemek için yakar... 1918 yılında Azeri Türklerinin yardımıyla Hazar denizindeki Nargin Adası'ndan yüzerek kaçar oradan yürüyerek Musul'a oradan da İstanbul'a döner.
İstanbul'un işgalinde Kuva-i Havaiyeci arkadaşları ile birlikte Haziran 1920'de Anadolu'ya üç uçak kaçırmaya çalışmış ama uçakların yetersiz bakımlarından ötürü başarısız olmuştur. Altı tayyareci arkadaşı ile birlikte Malta Adası'ndan dönen askerlerin arasına karışarak gizlice Haremden kalkan bir gemiyle Mudanya'ya kaçar. Buradan Bursa ve Eskişehir üzerinden Konya'ya giderek Kurtuluş Savaşı'na katılır. Kurtuluş Savaşı'nda Mustafa Kemal'in ordusunda "Sivil Tayyareci" olarak kayıtlara girmiştir. I. , II İnönü ve Sakarya savaşlarında Tayyareci Fazıl ile çok önemli keşif görevlerinde bulunmuştur. Özellikle II. İnönü savaşlarında yaptığı keşif uçuşunda Yunan ordusunun geri çekildiğini Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa'ya rapor ederek, Türk ordusunun hücum etmesini sağlamıştır.
Ağustos 1920 günü Konya Alaşehir üzerinde Kurtuluş Savaşı'nın ilk uçuşunu ve Alaşehir'e girmekte olan Yunan ordusuna bomba atarak ilk hava muharebesini yapmıştır. Eylül 1922 'de Kurtuluş Savaşı'nda Seydiköy Hava Meydanı'na inerek son uçuşu gerçekleştiren yine Vecihi Hürkuş'tur.
TBMM'de üç takdirname alarak kırmızı şeritli İstiklal Madalyası'nı kazanmıştır. Savaş sonrası İzmir Seydiköy'de açılan tayyare okulunda tayyarecileri eğitmeye başlamış, kara ve deniz okulunda öğretmenlikten başka fen işleri ile de uğraşmıştır.
İsmail YAVUZ, MUSTAFA KEMAL'İN UÇAKLARI, Türkiye'nin Uçak İmalat Tarihi (1923-2012)
Comments