Vala Nureddin · Nazım Hikmet · Troçki · Stalin - Tarih
Bir zamanlar Troçki’nin en koyu hayranlarından biri olan Nazım Hikmet idi. Vala Nureddin ile birlikte 1921 yılında Moskova’da iken odalarına Troçki’nin “aslan vücutlu, yaman bakışlı bir resmini çivilemişlerdi”
Nazım Hikmet Moskova’dan ayrılıp Türkiye’ye dönerken, Rusya’ya veda şiirinde Troçki’yi anmıştı:
Senin bir mayıslarını gördük
Uğultularla duyduk
Kocaman bir çan gibi haykıran Troçki’yi
…Stalin partiyi ele geçirmişti. Troçki’nin toplantılarına adamlarını yığıyor, onu ıslıklatıyor, yuhalanmasını sağlıyor. Nazım Hikmet onun son konuşmalarından birinde bulunmuştu:
Herkes meşhur hatiple alay ederek salonu terk etmiş onu dinleyen iki kişi kalmıştı. Biri Çinli talebe ile diğeri de Nazım Hikmet. Sabık harbiye komiseri, onların karşısında bitkin, ölgün fakat vakur bir sesle ve tavırla nutkunu sonuna kadar ikmal etmişti.(Vala Nureddin makalesinden)
Fakat 1926 yılında çıkan aftan, ceza kanunundaki değişiklikten faydalanarak yurda dönen Nazım Hikmet’te değişiklikler gözüküyordu.
Nazım Hikmet gözdesini değiştirmiş…Troçki taraftarlığını gözle kaş arasında terk ederek Stalinci oluvermişti. Şiirinde o derece bağımsız, kendi kafasından yaratıcı olan Nazım Hikmet, politik alanda disiplinci kesilmişti. Vaktiyle o kadar bayıldığı Troçki’yi alkışlayanlardan olmadı.(Vala Nurredin makalesinden)
…İstanbul’da Troçki’ye eski hayranlığını muhafaza eden tek bir kişi kalmıştı: Vala Nureddin. Troçki’nin İstanbul’a geldiğini öğrendiği zaman “Rusya’da komünizm bitti. Troçki ayrıldıktan sonra kominizim çöker” diyordu.
Ömer Sami COŞAR, Troçki İstanbul’da
Комментарии