Türkiye'nin Demokratikleşme Sürecinde Atatürkçülük - Kitap Tavsiyesi
Preston HUGHES
Çeviren: Narin Özlem
Yayınevi: Arkadaş Yayınevi
Tür: Tarih
Basım Tarihi: 2009
Sayfa Sayısı: 217
Atatürkçülük ya da Kemalizm Türkiye Cumhuriyet’inin siyasi, sosyal, ekonomi ve kültürel hayatında bolca yer alan bir kavramdır. Bu kavram, birlik ve beraberliği getirmeyi amaç edinen, bir arada ortak ülküde buluşmayı hedefleyen ama bir o kadar da beraberinde tartışmaları, anlaşmazlıkları, sorunları özellikle de politikada ayrıştırmayı getiren bir kavram olmuştur.
Peki ama Kemalizm-Atatürkçülük ne idi? Bu kavramlar nasıl oluştu, kimler ortaya çıkardı? 1930’lu yıllardan günümüze kadar gelinen süreçte bu iki önemli kavrama neler eklendi neler çıkarılırdı, artısı-eksisi var mıydı? Atatürk’ün kendisine ve yaptıklarına karşı sadakat ve bağlılık göstermek adına bu kavramlara yazarlar, askerler hangi kitapları yazmışlardı ve ne gibi faaliyetleri yürütmüşlerdi? Bir yandan Atatürkçülüğün, Kemalizm’in en ateşli savunucularından olurken bir yandan da onun kurduğu cumhuriyete, ilkelerine ihanet etmişler miydi, edenler var mıydı? İşte bu ve benzeri soruların cevaplarını bulabileceğiniz ama oldukça kısa ve özet bir kitaptır, elimizdeki kitap.
Eğer yakın siyasi tarihi biliyorsanız bu kitabı tavsiye ederim. Çünkü 1930’lu yıllardan günümüze kadar ki zamanın, bu kavramlar üzerinden, kısa özetini sunan bir araştırma kitabıdır. Ama bilmiyorsanız ya da daha detaylı okuma yapmak isterseniz yazar kaynakça bölümünde bolca yararlandığı eserleri vermiştir onlardan okuma listesi oluşturabilirsiniz.
Kitaptan Alıntılar:
-İnsanların yeni bir parti için CHP’yi terk etmelerine hazır olmalarının Atatürk için ayıltıcı bir etkisi olmalı. Ağaoğlu söyle yazmıştı: “eğer Atatürk’ün içinde neler hissettiğini yüz ifadelerinden anlayabilen insanlar olsaydık yeni partinin başarısının Atatürk’ü ne kadar derinden incittiğini kolaylıkla anlayabilirdik”
-1970’lerin sonlarında ordu Türk gençliğine Atatürkçülüğü aşılama çabasına aktif olarak dahil olmuştu. Birincil eğitim araçları, Kara Kuvvetleri’nin Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ve revize edilen Milli Güvenlik Dersleri kitapları ordu tarafından yazılmış ve onaylanmıştır. Sivil okullarda olduğu gibi askeri okullarda da bu kitapları okutanlar subaylardır. Türk gençliği artık ordu tarafından resmen onaylanmış ve kendilerini bu kutsal ideolojinin koruyucuları olarak gören kişilerce sunulan bir Atatürkçülüğü öğreniyorlardı.
Comentarios