Tarihin Sonu ve Son İnsan - Kitap Tavsiyesi
Francis FUKUYAMA
Çeviren: Veysel TEKELİOĞLU
Yayınevi: Panama Yayınları
Tür: Araştırma-İnceleme
Basım Tarihi:2006
Sayfa Sayısı:526
Sovyet Rusya’nın yıkılmasıyla evrensel süreçte tarihin sonu geldiğinin tezini savunan yazar Fukayama, bunu demokrasi, milliyetçilik, kölelik, yönetim sistemi, ekonomi kavramları üzerinden incelemiştir.
Yazarımız liberalizmin, monarşi-faşizmi ama özellikle de komünizm ideolojisine nasıl üstünlük sağladığını, dünya devletlerinin neden liberalizme yöneldiğini, teknolojiyi nasıl geliştirdiğini ve kapitalizmi yükselişe geçirdiğini örneklerle açıklamaya çalışmıştır.Ayrıca yazarımız tezini okuyucularına açıklarken Hegel, Locke, Hobbies gibi yazarların düşüncelerini de temelle alarak onların fikirlerini liberal demokrasiyle ilişkilendirmiştir.
Kitabın yazılmasından sonra karşı tez olarak kitaplar da yayınlanmıştır; Tarihin Geri Dönüşü, Tarihin Sonu mu?... gibi
Soğuk savaş sonrasında liberalizmin yükselişini, liberalizmin artık tarihin sonu olduğunu düşünenlerin okuması gereken araştırma kitaplarından.
Ayrıca zengin bir kaynakça da sunulmuştur.
Kitaptan Alıntılar
-İnsanların arzu ve akıl dışında bir de öz değerleriyle ilgili olarak thymotik bir onurları vardır ve bu da onların, kendilerine çocuk gibi değil yetişkin gibi davranan, özgür bireyler olarak özerkliklerini kabul eden demokratik hükümetler talep etmelerine yol açmaktadır. İnsanın kabul edilme arzusunu karşılamada eksik kalan komünizm yerini günümüzde liberal demokrasi almaktadır
-1776 veya 189 yıllarının özgürlük ve eşitlik ilkeleri, kölelerin kafasında oluşmamıştır. Köle mücadeleye efendiye meydan okuyarak başlamaz; kendini uzun ve acı dolu bir eğitim sürecinden geçirerek ölüm korkusunu yenmeyi ve haklı özgürlüğünü talep etmeyi öğrenir. Köle içinde bulunduğu durumu ve soyut özgürlük idesini düşünerek doğru olanı bulmadan önce çeşitli ön versiyonları ortaya koyar…
Comments