Rakının Ülkesinde Osmanlı İmparatorluğu’ndan Erdoğan Türkiyesi’ne Şarap ve Alkol (14.-21.Yüzyıllar) - Kitap Tavsiyesi
François GEORGEON
Çeviren: Renan AKMAN
Yayınevi: İletişim Yayınları
Tür: Araştırma
Basım Tarihi:2023
Sayfa Sayısı:341
Türkiye’nin toplumsal ve kültürel hayatının unsurlarından biri olmuştur içki; boza, şarap, bira, rakı
Yazar, Türklerin Orta Asya’dan bugüne kadar uzanan içki hayatını, içkinin dünü ve bugününü incelemiştir. Türklerin ilk alkollü içkisi olarak bilinen boza, Osmanlı’nın vazgeçilmezi olan şarap, içki seçeneğine eklenen bira ve 19.yy.’da hayatımıza giren rakının bu topraklardaki tarihine ışık tutulmuştur.
İçkinin, din-toplum-siyaset ekseninde nasıl şekillendiği, döneminin basınında, edebiyatında, sağlığında nasıl yer aldığı, meyhanenin bir utanma yerinden sosyalleşme mekânına gelmesi… gibi içki ve içkiye dayalı Türkiye’nin tarihini okumak isteyenlerin okuması gereken akademik kitaptır.
Kitabımız akademik olsa da akıcı bir üslubu ve anlaşılır bir dili vardır. Ayrıca kitapta yer yer görsel öğelere yer verilmiştir. Zengin bir kaynakçası vardır.
Kitaptan Alıntılar:
-III.Osman’ın kadınların sokakta dolaşmalarının günlere bağlanması ve gayrimüslimlere kendileri için tayin edilmiş kıyafetleri giyme mecburiyetinin getirilmesiyle İslami bir ahlak düzenini yeniden tesise matuf ilk icraatları arasında, meyhanelerin kapatılması da yer alır.; bu son uygulama yeniçeri ağası, bostancıbaşı, topçubaşı ve Galata voyvodasının gelirlerinin aniden azalmasına neden oldu ve Hammer’in deyişiyle “homurdanmalara yol açtı”
-Büyü Osmanlı şehirlerinde, özellikle başkentte bu devrin bir yeniliği de şık meyhanelerin baş göstermesiydi. Bunlara “selatin camiler”denen sultan camilerine göz kırpışla “selatin” meyhaneler denir.
Comments