Mustafa Kemal'in Ağzından Vahdettin - Kitap Tavsiyesi
Falih Rıfkı ATAY
Yayınevi: Pozitif Yayınevi
Tür: Tarih
Basım Tarihi: 2005
Sayfa Sayısı:130
Asıl adı Atatürk’ün Bana Anlattıklarıdır olan bu eser, usta gazeteci F. Rıfkı Atay’ın, 1926 yılında M. Kemal’le bir görüşme yaparak onun ağzından hatıralarını yazmıştır. Hatıralar daha sonrasında Hakimiyet- i Milliye gazetesinde yayınlanır. Bu hatıralar kitap şeklinde derlenerek günümüze ulaşmıştır.
Sultan II. Abdülhamit döneminde yetişen, İttihat ve Terakki Partisi’ne katılan, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kuran M. Kemal, hatıralarına 1914 I. Dünya Harbi’yle başlayarak Yakup Cemil’i, Alman komutanları, padişah Vahdetinle birebir görüşmelerini, yaşananları, Enver Paşa ile olan diyalogları, Mondros Mütarekesi, Yıldırım Orduları Grup Komutanlığı gibi tarihi hatıralarla devam eder.
Kitap, FETHİ Bey’le neler yapabiliriz diyerek devletin içine girdiği girdaptan kurtarma yollarını aramaları, İsmet Bey’in masanın üstüne açtığı haritayla , vatanın kurtuluşunun çaresi Anadolu’ya geçerek milleti uyandırmak olduğunu bizzat M. Kemal’in ağzından okurken kitap, Atatürk’ün Samsun’a 9.Ordu Müfettişi olarak yollanması ve Samsun Limanı’na ayak basmasıyla son bulur.
M. Kemal’in I. Dünya harbinde neden Alman komutanları istemeyip tüm yetkilerinin ellerinden alınması gerektiğini, padişah Vahdettin , Alman generaller, Enver Paşa ve kurtuluş savaşına giden süreçte arkadaşlarıyla olan görüşmelerini, ve düşüncelerini okuduğunuzda Atatürk’ün kişiliğini, askeri dehasını, politikasını, ileri görüşlülüğünü öğrenirsiniz.
Milli Mücadelenin doğmasına zemin hazırlayan dönemi, Milli Mücadelenin mimarı ve o kutsal ateşi yakan M. Kemal’in ağzından okuyun.
Commentaires