Mustafa Kemal’in Uçakları: Türkiye’nin Uçak İmalat Tarihi( 1923-2012) - Kitap Tavsiyesi
İsmail YAVUZ
Yayın evi: Türkiye İş Bankası
Tür: Tarih
Basım Tarihi:2020
Sayfa Sayısı:256
1923’ten beri hava sanayisinin kurulma çalışmaları başlamıştır. 1950’lere kadar hava sanayisi için yurt dışına öğrenciler gönderilmiş, ülkede fabrikalar açılmış, yurt dışından gelen öğrenciler fabrikalarda istihdam edilmiş, İstanbul-Ankara üniversitelerinde makine, İTÜ’de uçak bölümü açılmış ayrıca okullar açılarak yine bu alanda uzman öğrenciler yetiştirilmeye çalışılmıştır. Fakat M.Kemal’ in ölümüyle birlikte yönetim kadroları tasfiye edilmiş ve bu da her alan da olduğu gibi hava sanayisinde de kendisini göstermiştir.
1960’lı yıllara doğru yaklaşırken ülkenin uçak siparişleri, kendi kurduğumuz fabrikalarımızdan değil Avrupa ve ABD’ye verilmiştir.1947 Marshall planı, 1949-50 yıllar arası Hilt Raporu, Roker Raporu ve içlerinde en önemlisi 1949 Thornburg Raporu kabul edilip, uygulanması sürecinde uçak fabrikalarımız uçaktan çok soba- traktör- tekstil alanlarında üretime başlamıştır. Bu durum sonun başlangıcı olmuş, ülkemizin uçak fabrikalarının kapılarına mühür vurmak zorunda bırakmıştır.
Kitap bu süreci anlatırken, 1973’te kurulan TUŞAŞ’ın kurulma amacı, gelişim aşamaları da yazılmış ve bizlere "Türkiye’nin hava sanayi serüvenine" ait bilgiler verilmiştir.
Kitabı önemli kılan özellikler arasında bolca görsel fotoğrafların ve resimlerin yer almasıdır. Ayrıca ilk sayfalarda okuyucuyu sıkacak gibi duran uçaklara dair ayrıntılı bilgiler verilmişse de yazar bu bilgileri akıcı, yalın bir dille yazdığı için sizi sıkmadan, yormadan ve bir solukta okutan kitaplar arasına girmiştir.
Kitap sadece uçağa meraklılar için değil her alanda tam bağımsız olma yolunda giden bir ülkenin neden-nasıl-niçin önünün kesildiğini anlamak isteyenlerin okuması gereken kitaplardan birisi olmuştur.
コメント