top of page

Müneccimler - Tarih

  • Yazarın fotoğrafı: Umay
    Umay
  • 18 Eki 2024
  • 1 dakikada okunur
 

Müneccimler - Tarih


Ortadoğu İslam devletleri, Mezopotamya medeniyetinden İran yoluyla gelen bir geleneği sürdürerek, saraylarında daima bir müneccim bulundururlardı. Bu müneccim, gelecek yıllarda uğurlu-uğursuz günleri saptayarak bir çeşit almanak hazırlayıp padişaha sunardı. Bu almanak örnekleri ahkam-i sal, kitab-i ihtiyarat, takvim gibi adlar altında kütüphanelerimizde mevcuttur.

1591/1592 yılı yaklaşırken III.Murad kıyamet kaygısıyla birtakım tedbirler alınmasını emretti. Bu arada Türk, Arap ve Yahudi, devrin en yetkili astronomları İstanbul’a çağrılarak bir Rasathane-i Hümayun inşa olundu. Kıyamet beklentisi içinde bulunan halk, bu arada yeniçeri arasında, Tanrı’nın sırlarını öğrenmeye kalkmanın, küfür olduğunu söylentileri dolaşmaya başladı ve rasathane yıkıldı 1580’de.  Bu rasathanede Avrupalı astronomların kullandıkları en yeni aletleri kullanıyordu.  

1589 Yeniçeri ayaklanması, iki büyük yangın ve veba salgını kıyamet alametleri olarak yorumlandı. …Hicri 1000’de büyük olaylar beklenmektedir. Sultan Murad, 1000 yılından önce eyaletlerde geçen tüm olayların bir defterde kaydını emreder. 1000 yılı gelince bu korkulara yer olmadığı ortaya çıkar.

Halil İNALCIK, Atatürk ve Demokratik Türkiye

 
Müneccimler - Tarih
Halil İNALCIK
 

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
  • White Facebook Icon
  • Instagram
  • X

Bilge Zevat

Bilge Zevat Baykuş

© 2024 by Kâşif

bottom of page