Mehmet Akif Kalabalıklarda Bir Yalnız Adam - Kitap Tavsiyesi
Yayınevi: Dergah Yayınları
Tür: Biyografi
Basım Tarihi: 2022
Sayfa Sayısı:244
Kitabımız Akif’in kısa biyografisini vererek başlar. Sonrasında Akif’in yedi safhadan oluşan eseri Safahat’tan kısa kısa pasajlar alıntılayarak, yazarın siyasi, sosyal, dini meselelerdeki görüşlerini, düşünce dünyasını, sanatını, edebiyat anlayışını açıklamaya çalışır. Sayfalar arasında ilerledikçe de Safahat’ta yer alan karakterleri analiz eder yazarımız Okay. Kitabın son sayfalarında ise Akif üzerine yapılan mülakatlar yer alır.
Mehmet Akif ERSOY gerek kendi döneminde gerek ölümü sonrasında ki dönemde ülkemizde insanları peşinden sürükleyen ve sürükleyecek de olan bir aydınımızdır. Peki ama onu kendi döneminde bu kadar yalnız bir adam yapan ne idi? Akif bu sorunun cevabını yedi kitabının ortak adı olan Safahat’ta vermiştir ve Orhan Okay’da başta bu eserden yola çıkarak onu kalabalıklarda yalnız yapan nedenleri incelemiştir.
Kitaptan Alıntılar
-İstanbul’a geldiği zaman, hürriyetin tek nimetin herkesin istediğini söyleyebilmesi ve yazabilmesinden ibaret olduğunu anlar, gözleriyle görür. İstanbul şimdi eskisinden beterdir. Şehir bir tımarhane gibidir. Ortada ne hükümet vardır, ne çalışan bir ferd. Sanayi, maarif, alış-veriş durmuştur. Herkes birbirine karşı olan kinini meydanlarda siyasi nutuk olarak ortaya dökmektedir….
-Akif’e İslamcı diyoruz, bu İslamcı kelimesini Akif kullanmamıştı, döneminde kullanılmıyordu, Müslüman demesi kafidir. Safahat’taki asıl büyük tenkitleri kendi taraftarlarına karşı yapmıştır. Müslümanları daha çok tenkit etmiştir…
Comments