top of page

Kırk Yedi'liler - Kitap Tavsiyesi

  • Yazarın fotoğrafı: Umay
    Umay
  • 3 Eki 2024
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 53 dakika önce

 

Kırk Yedi'liler - Kitap Tavsiyesi


Füruzan

Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları

Tür: Roman

Basım Tarihi: 2014

Sayfa Sayısı:518


Türkiye’nin yakın tarihindeki, karanlık dönemlerinden biri olan, 12 Mart dönemi gençlerinin, tutuklanıp, sorgu odalarında maruz bırakıldığı psikolojik ve fiziksel şiddeti, işkenceyi anlatan romanlardan biridir Kırk Yedi’liler. Bu gençler, dönemin hükümetlerin resmi ideolojisiyle uzlaşmayan, ortalama 47 doğumlulardır. Bu yüzden romanın adı Kırk Yedi’liler’dir.

Romanımız, 12 Mart zamanının sorgu odalarında yaşananları anlatırken, bir yandan da dönemin toplumsal sınıflarının arasındaki ekonomi- sosyal- kültürel farklılıkları, eşitsizlikleri kahramanlar aracılığıyla gösterir. Bunun yanı sıra genç Cumhuriyetin devrimlerinin, toplumsal algılarını, sancılarını bunların taşraya nasıl yansıdığı; yaşatılıp yaşatılmadığını, aydınlar ve sıradan halk üzerinden anlatmaya çalışmıştır.


Yazarımız, başkahramanın çocukluğunun geçtiği Erzurum’u ayrıca Kars yöresindeki hayatın her alanındaki zorluklarını; bu yörelerdeki soğuğu, yoksulluğu, yaşamı sağlayan hayvanların insan hayatından neden daha önemli görüldüğünü, erkek- kadın ve çocuklara bakışları, sıradan bir köylü çocuğu ile memur çocuğu arasındaki eşitsizliği, farklılıkları, şehirlinin köylüye köylünün de şehirliye bakışını, Rus- Bolşevik denince yaşanılan duygular, akla gelen düşünceler, Kafkasya’dan gelen göçerler… gibi daha  pek çok yaşama dair ayrıntıların, o yörelerin dilini de kullanarak akıcı bir üslup, yalın anlatımla, o dönemi başarılı bir tasvirle sunmuştur, bizlere.


Bir dönem romanı olan romanımız, yakın tarihe ilgi duyanlar, merak edenler tarafından bir solukta okunacak romanlardan biridir.


**Romanımız yazarın ilk romanı olup ayrıca 1975’te Türk Dil Kurumu tarafından Roman Ödülünü almıştır.


Kitaptan alıntılar:

-Gürültü istemiyorum. Düşüncelerim bile süzülür gibi gelişsin. Kulak zarlarımı delen elektriğin arasız akımını anca böyle yenerim.


-Seçilecek meslek dalı konusunda bizim gruptaki gençler için öğretmenlik en güzeliydi. Gazi: ‘Ey Türk Gençliği, muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur’ Öğretmenlik amaç. Her şey öylesine ak bir kağıt lekesizliği taşıyordu ki, biliyorsunuz Saide abla alaturka müzikten nefret etmekle ilerici sayılmanın eş anlam taşıdığı dönemden geçiyorduk.


-Ağabeyim kahveden döndü  ‘Yeni bir bayram daha oluyor Haydar’ dedi

‘Neymiş ki ne bayramıymış ağam’ dedim

‘Asker Paşaları gelmiş yeniden Ankara’ya. Radyo öyle konuştu’


İşte ben 27 Mayıs’ı böyle öğrendim. Unutmamız gereken şu, insanlar sınırları zorlamalı, değiştirmeyi bilirler. 27 Mayıs Anayasasının önemi eytişimsel açıdan yadsınamaz. Biz 47’lilerin köy kökenlerine gelince, 61 Anayasasının verdikleri olanakları canımız pahası anca şehre okumaya varıp da araştırabilenlerdeniz. … Geldiğimiz yörenin bırakılmışlığını kanımızla yaşamışlardan biriyiz. Olanaklarımız yaratmak bize özgü paralayıcılıktan, ataklıktan bekleniyor. Ben bunları başarabilmiş olanların kaçta kaçıyım, düşünmek hesaba vurmak zor. Ben, emek-değer ilişkilerini bu kadar açıkça değil de en kabasından bileydim, sanırım on yaşında bile dağ bayır demez avaz avaz bağırırdım….

 
Kırk Yedi'liler - Kitap Tavsiyesi
Kırk Yedi'liler



Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
  • White Facebook Icon
  • Instagram
  • X

Bilge Zevat

Bilge Zevat Baykuş

© 2024 by Kâşif

bottom of page