top of page
Yazarın fotoğrafıUmay

Josef STALİN Kimdir? - Tarih

 

Josef STALİN Kimdir? - Tarih


1872 yılında Gürcistan’ın Gori şehrinde doğar. Babası ayakkabı tamircisi ve alkolikti. Jozef babasını şiddetine maruz kalırdı. Annesi dindar ve oğluna aşırı ilgiliydi. Annenin tek isteği oğlunun bir kilisede papaz olmasıydı. Josef de bu hayali kurardı. Annesi araya tanıdıklar sokar ve oğlunu bir papaz okuluna yollar, Josef burada çok başarılı bir öğrenci olur.


Döneminde Gürcü sokaklarında sürekli kavga, çatışmalar ve çeteleşmeler olurdu. Josef de bu çetelere katılır. Ayrıca Gürcü milliyetçisidir ve Çarlık Rusya’nın Gürcü topraklarını almasına ve Ruslaştırma politikalarına karşıdır.


Josef 15 yaşına geldiğinde Gori’den ayrılır Tiflis’e gider, burada bir papa okuluna başlar. Gürcü milliyetçi duyguları da burada daha perçinleşerek devam eder. Sesi güzel olduğundan koroya katılır, Gürcü dilinde şiirler yazar. Bu şiirlerin konuları ülkesi, baskılar, yoksulluklarla ilgiliydi. Hatta yazdığı birkaç şiir dönemin gazetesinde yayınlanır. Bütün bunlar olurken Çarlık Rusya’nın Ruslaştırma çalışmaları papa okulunda da devam ediyordu; Gürcü dilinde konuşmak yasak, dersler Rusça anlatırdı ve papalar Rus’tu. Bir de okulda ismine Kara Leke adını verdikleri bir hocaları vardı. Bu hocası çok katı, disiplinli ve sert cezalandırıcıydı.


Josef ve arkadaşları Çarlık Rusya’nın onaylamadığı Marksist kitaplar okurlardı. Bazı Rus klasikleri bile sakıncalı görülürdü ama yine de gizliden gizleye geceleri okurlardı. Josef zamanla kültür milliyetçiliğini, dinin öğretilerini sorgulamaya başlar, yavaş yavaş da ilgisini kaybederdi bu alanlara; dualarda güler, ayinlerden kaçar, saçını kestirmezdi. Okuldan kaçarak işçi grupların toplantılarına katılırdı. Bir gün yasaklı kitap okurken yakalanır, Kara Leke dedikleri papa Josef’i sürükleyerek, ona ceza vermek için, ceza odasına zorla götürmeye çalışır. Josef, yeter artık der ve hocanın elinden kurtulmaya çalışır ve en nihayetinde okulda isyan başlar.  Derken mezun olmasına az bir süre kala Josef okulu terk eder, Çarlık Rusya’yı yıkmak için devrimci harekete katılır.  


1900 yılların başlarında devrimciler görüş ayrılıklarından dolayı ayrılınca kendisine Stalin adı veren Josef katı komünist Bolşevik partiye katılır. Devrimin finansmanını sağlamak için banka soygunlarının akıl vereni olur. Nihayetinde Ekim 1917 yılında Çarlık Rusya yıkılır ve SSCB kurulur. SSCB’nin lideri Lenin 1924 yılında ölünce, her zaman ön planda çıkmak lider olmak isteyen Stalin, Troçki’yi bertaraf ederek gücü eline geçirir ve 20. Yüzyılın gaddar, acımazsız liderlerinden biri olur.


Alkolik bir babanın şiddeti, aşırı ilgili bir anne, katı bir din eğitimi, sokak kavgaları, papaların katı tutumları, işgalci Çarlık Rusya ve Ruslaştırma politikaları, yasaklı kitaplar, Markizim gibi etkenler Stalin’i cesur, sert, baskıcı, otokrat ve acımasızlığa itmiştir, özellikle de devrimci ve otokrat olmaya. Stalin’in bu özellikleri, 1924-52 yılları arasında bölgesinde terör devletini oluşturmuştur. Tarım ve endüstride zorlamalar, kıtlıklar,  farklı ırkları sürgün etme, soykırımlar, toplama kamplarına göndermeler….ve bütün bunlar SSCB’de toplu ölümlere sahne olur.

 
Josef STALİN
Josef STALİN


Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page