I. Dünya Savaşı'nın başlatıcısı II.Wilhelm - Tarih
I. Dünya Savaşı’nın ateşini fitilleyen II. Wilhelm, babası Prusya kralı III. Friedrich, annesi İngiltere kraliçesi Victoria’nın büyük kızıdır. Yani II. Wilhelm, hem İngiliz kanına hem de Alman kanına sahiptir; bu yüzden annesi ve babası onun İngiltere ve Prusya ittifakını sağlayarak liberal Avrupa döneminin başlatıcısı olacağını düşünüyorlardı. Aynı zamanda Avrupa’ya kalıcı barışı getireceğini de. Çünkü İngiltere’nin denizlerdeki üstünlüğü ile Prusya’nın Alman devletlerini kendi egemenliğine almaya başlaması ve karada giderek güçlenmesi bu birleşmeyi sağlayacaktı. Fakat II. Wilhelm Prusya milliyetçiliğinin en ateşli savunucularından biri olur ve özellikle annesinin düşüncesinden çok farklı olarak tam bir İngiliz düşmanı olur; onun sömürgelerini almak ister ve bu yüzden tarihteki ilk dünya savaşının başlamasında etkin bir rol oynar.
Peki II. Wilhelm çocukluğu nasıldır?
Ocak 1859’da doğar Wilhelm. Ama doğum sırasında bir sıkıntı çıkar; doğum kanalına Wilhelm, elleri başının üzerinde gelir. Doktorlar bu durum üzerine bebeğin sol kolunu çekerek doğum kanalından çıkarırlar. Bu esnada bebeğin sol kolunun sinir sistemi zedelenir ve bu da Wilhelm’in hayatını etkileyecek bir felce maruz bırakır. Ailesi ileride kral olacak, bu bebeğin bu durumundan kurtarmak için çeşitli tuhaf tedavilerde bulunurlar; tavşanı kesip anında çocuğun felçli koluna yapıştırırlardı; tavşanın vahşi gücünün Wilhelm’in sol koluna geçmesi için. Yürümeye başladığı zaman sağ kolunu bağlayıp sol kolunu oynatması ve kullanması için zorlarlar.
Çocuk Wilhelm’in sol tarafındaki kasları çalışmadığından ötürü başı sol tarafa düşüyordu. Bunun için de bir tuhaf tedavi uyguladılar; bir demir çubuk parçası, bir mekanizmayla sırtına bağladılar, mekanizmada bir de vida vardı. Bu vida boynu düzleşene kadar sıkılırdı. Bu ilginç tedavi iki yıl ve günde üç kez uygulanırdı. Ancak tedaviler Wilhelm’i iyileştirmeyince bu sefer ailesi, ileride kral olacak bu çocuğun, bu fiziki eksiliğini ona sıkı bir eğitim vermekle önüne geçmek istediler. Sıkı bir eğitime tabi tutulan Wilhelm, matematik, Yunanca çalışır, resim çizer, sayfalarca kitap okur. Hem askeri hem sivil öğretmenler tutulur.
Wilhelm bu fiziki eksikliği, onu kabul edilmeyen, sevilmeyen bir çocuk yapar, özellikle de annesi tarafından. Annesi, kraliçe Victoria’ya yazdığı mektuplarda onu sevmediğini yazar. Wilhelm’in bu durumu ailesi tarafından utanç verici olarak görülmüş ve halktan saklamaya çalışmışlardır. Öyle ki çekilen fotoğraflarda Wilhelm’in sol kolu saklamaya çalışmışlardır.
II. Wilhelm’in doğumu sırasındaki sıkıntı, bu sıkıntıyı gidermek için yapılan tuhaf tedaviler; annesinin fiziki eksikliğinden ötürü farklı yaklaşımı, onu bencil, ukala, kendini beğenmiş, kibirli, agresif biri haline getirmiştir. Bu özelliklerin yanında bir de aşırı milliyetçidir. Almanya’nın dünyadaki tek güç haline getirme isteği ve annesine duyduğu öfke, kızgınlık… onu İngiltere’nin sömürgelerini alma yoluna itti ve nihayetinde de militarist, yayılmacı politika izleyerek I. Dünya Savaşı’nın başlamasına neden olur.
Comentarios