Hacı Süleyman Efendi - Atatürkçü ve Toplumcu Örnek Bir Din Adamı - Kitap Tavsiyesi
Sadi BORAK
Yayınevi: Kırmızı Beyaz
Tür: Biyografi
Basım Tarihi:2004
Sayfa sayısı:156
Sadi Borak, Atatürk üzerine yaptığı incelemeleriyle tanınan gazeteci yazardır. Borak, I.TBMM tutanaklarında araştırma yaparken bir din adamı ile karşılaşır. Bu kişi, Osmanlı’nın İlmiye sınıfına mensup, medreseden kadı derecesinde mezun olan II. Meşrutiyet ve I.TBMM de vekil Süleyman Efendi’dir.
Borak, Süleyman Efendi’yi araştırmaya başlar. Başlamasının nedeni ise zamanının ve zamanımızın pek çok din adamına göre ilerici- Atatürkçü- toplumcu söylemleri, görüşleri, düşünceleridir. Borak, kendi cümlesiyle "ülkeyi yüzyıllar boyu karanlığa itmiş, din adamları arasından, bir Hacı Süleyman Efendi çıkmış olmasının övüncünü tatmak ister" ve bize de tattırmak için kalemi eline almıştır.
Hacı Süleyman Efendi’nin yaşamını, meclisteki konuşmalarını, görüşlerini okurken dönemin düşünce yapısını, Osmanlı ve I. Meclis' teki yaşanan gericilik örneklerini de okursunuz.
Kitaptan alıntılar:
Suçlama araçları dün dinsizlikti bugün de komünistlik.
III. Mustafa savaş ve politika yöntemlerini bir yana itmiş, fal ile devleti yönetme sevdasına düşmüştür. Bu nedenle de sarayı, dünyanın her tarafından getirttiği büyücü ve falcılarla doldurmuştur.
Yıl 1829… Avusturya İmparatoru, padişahın isteği üzerine Mahmut III.’e 16 sandık ceket ve pantolon gönderir. Olayı haber alan sarıklı takımı: başka kavme benzemek kafirliktir diye yaygaraya başlar.
Eğitim düzeni olmayan bir ulusun medeni düzeni de olmaz.
Bugün köylerde ufak ufak okul yapmak şehirlerde büyük büyük cami yapmaktan daha hayırlıdır.
תגובות