Dünya Mutfağı - Tarih
Akdeniz’de zeytinyağı, Çin’de soya, Meksika’da kırmızı biber, Kuzey Avrupa’da tereyağı ve Hindistan’da kokulu otların binbir çeşidi.
1840’lar Rusya’sında, hükümetin patates yetiştirmeye ikna etme çabaları ayaklanmalara yol açmıştı; çavdar ekmeğine alışkın olan halk, kendilerini köleleştirmeye ve yeni bir dini kabule zorlanmaya yönelik bir tezgahtan şüphelenmişti.; oysa daha elli yıl geçmeden patatese aşık oldular.
Amerikalılar her türlü yeniliği kabul edilebilir hale getirmekte kullandıkları tat, şekerdi…Önceleri kırmızı biberle tatlandırılan Latin Amerika çikolatasının, dünyanın ağız tadını fethetmesi için şekerle izdivacı gerekmiştir.
Avrupa mutfağı, baharatların bol keseden kullanımı ile doğulaştı. Ortaçağ’da yenen yemekler Hindistan’ı hiç aratmıyordu. Ardından patatesin, domatesin, Noel Hindisinin ve Amerikan yerlerine ait diğer ürünlerin sahneye çıkmasıyla, bu mutfak Amerikalaştı. Fast food ne Amerikalıdır ne Avrupalı, Orta ve Uzak Doğu’nun sokak satıcılarından devraldığımız bir mirastır.
Thodore ZELDİN, İnsanlığın Mahrem Tarihi
Comments