Benden Selam Söyle Anadolu'ya - Kitap Tavsiyesi
Dido SOTİRİYU
Çeviren: Atilla Tokatlı
Yayınevi: Alan Yayınları
Tür: Roman
Sayfa Sayısı:243
Büyük devletler (İngiltere, Fransa-Almanya) Osmanlı topraklarından yıllarca toprak almak, Anadolu’nun yeraltı-üstü kaynaklarını sahip çıkmak istemişlerdir. Bunun içinde yüzyıllardır bir arada yaşayan, dilleri, kültürleri, yaşamları, iç içe geçmiş toplumları birbirlerini düşman eden politikalar geliştirerek, insanları birbirlerine kırdırarak ülkenin topraklarını, petrolünü, kömürünü, demirini, kromunu vs … almaya çalışmışlardır.
Romanımız yukarıda söylediğimiz kavramlar çerçevesinde, Kurtuluş Savaşı öncesini-sırasını ve hemen sonrasında Batı Anadolu’daki Rum ve Türkleri, Amele Taburları, Anadolu Rumlarının Yunan Ordusuna katılışını, İzmir’in kurtuluşunu, İzmir’in yanışını, savaşın acımasızlığını ve getirdiği mezalimi okuyucuya akıcı bir üslup ve anlaşılır bir dille anlatmıştır.
İki acı çeken toplum, Rum-Türklerin birbirlerine karşı gösterdikleri dostluğu, düşmanlığı, ölümü, iyiliği, acıyı, gözyaşlarını ve pişmanlığı başkahramanımız Anadolu Rumlarından Manoli’nin gözünden bu kitapta okursunuz.
Romanın olumsuz yanı ise “hiçbir şey tek taraflı yaşanmamıştır düsturundan” da yola çıkarak, satır aralarında Türklere dair anlatılan olayların abartılı şekilde yer almasıdır. Ki bu yönüyle kitabımız eleştiriler almıştır ama yine de, dönemin yan yana yaşayan iki komşusunu, Türk ve Rumları, dönemin dünyasının sosyo-kültürel, ekonomik ve politik açılardan ve dönemin yaşayanlarının bütün duygularıyla, o zaman dilimini çok iyi anlatan bir romandır. Zaten bu yüzden romanımız 1982 Abdi ipekçi Türk-Yunan Dostluk Ödülünü almıştır.
Kitaptan Alıntılar:
Anayurdumu selam söyle benden Kör Mehmet’in damadı! Benden selam söyle Anadolu’ya… Toprağını kanla suladık diye bize garezlenmesin… Ve kardeşi kardeşe kırdıran cellatların, Allah bin belasını versin.
Bir kuşat, durup dururken katletti kendi kendini…
Comments