top of page

Babil Kulesi ve Diller - Tarih

  • Yazarın fotoğrafı: Umay
    Umay
  • 1 Kas 2024
  • 2 dakikada okunur
 

Babil Kulesi ve Diller - Tarih


Babil, bugünkü Irak ülkesinin sınırlarında yer almış, Sümer, Babil, Asur gibi uygarlıklara ev sahipliği yapmış bir antik kenttir. Babil ülkesinde, antik zamanda, bir kule inşa edilmiş, Babil Kulesi,  bu kuleden günümüze ise bir efsane ulaşmıştır.

Babil Kulesi baştanrı Marduk’a adanmış bir yapıdır. İnsanların bunu yapma amacı gökte yaşayan tanrıya ulaşma isteği olmuştur. Yeri ve göğü merdivenle kavuşturmak amaçlı olan bu yapıya Tanrı sinirlenmiş ve bunu kendisine yapılan bir saygısızlık olarak görürken, insanın bu kendini beğenmişlik karşısında onlara bir ceza vermiştir. Ceza o zaman kadar aynı dili konuşan insanların dillerini birbirine karıştırır ve birbirilerini anlamaz hale gelmeleridir. Böylece yeryüzündeki diller doğmuştur.

Eski Ahit’in ilk kitabı kabul edilen Genesis( Yaratılış=Tevrat)’ta:

Başlangıçta dünyadaki bütün insanlar aynı dili konuşur ve sözleri kullanırdı. Nuh’un oğulları Büyük Tufan’dan sonra Doğu’ya göçerken Şinar bölgesinde bir ova buldular ve yerleştiler. Birbirlerine “Gelin tuğra yapıp iyice pişirelim” yerine tuğla, harç yerine zift kullandılar. Sonra “kendimize bir kent kuralım dediler, “Göklere erişecek bir kule dikip ün salalım. Böylece yeryüzüne dağılmayız” Tanrı, insanların yaptıklarını kenti ve kuleli görerek onlara kızar onların dillerini karıştırır, yeryüzüne de dağıtarak kentin yapımını durdurur.

Kuran’da benzer farklı bir hikâye geçmektedir.

Tarihin Babası olarak bilinen Heredot, Babil şehri için “Yeryüzündeki tüm şehirlerin ihtişamını aşar” diye yazmıştır. Babil Kulesi için de kulenin sekiz katlı olduğunu, dışarıdan sarmal bir merdivenle çıkıldığını ve en yüksekte ise bir tapınağın inşa edildiğini; tapınakta süslü bir yatak ve altından bir masa bulunduğunu yazmıştır.

Babil kelimesi Akadça’da “Tanrı’nın kapısı” anlamına gelmektedir.Eski Ahitte “Kargaşa, anarşi” anlamına gelmekte iken “bab” kelimesi Arapça’da kapı anlamına gelmektedir.Türkçeye de buradan geçmiştir.

Babil Kulesi bir mit mi yoksa yapılmış bir kule mi? Bunun cevabını bilemeyiz. Ama bir şey biliriz ki o da geçmiş dönemde dil olgusu ve insan çeşitliliğine aranan cevaptır. Ve bu cevabı dini inanışla, efsaneyle açıklamaya çalışmalarıdır.

 
Babil Kulesi ve Diller - Tarih
Babil Kulesi ve Diller
 



Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
  • White Facebook Icon
  • Instagram
  • X

Bilge Zevat

Bilge Zevat Baykuş

© 2024 by Kâşif

bottom of page