ATATÜRK - Kitap Tavsiyesi
Bir Milletin Yeniden Doğuşu
Lord KINROSS
Çeviren: Necdet SANDER
Tür: Tarih
Yayınevi: Altın Kitaplar
Basım Tarihi: 2021
Sayfa Sayısı: 591
Çökmüş bir milleti ayağa kaldıran, milletiyle beraber ülkesinin yenilgilerle dolu makus talihini ve tarihini yenen, vatanına özgürlüğü- eşitliği- demokrasiyi tattıran, ülkesini milliyetçi, halkçı, cumhuriyetçi ve laik değerler üzerine kuran, Mustafa Kemal Atatürk’ün, akademik otobiyografisi ama bir o kadar da romanıdır, elimizdeki kitap.
Bir zamanlar Osmanlı toprağı sayılan Makedonya’da, Osmanlı vatandaşı olarak doğan Mustafa’nın, ailesi, gençlik yılları, askerliği, çevresi, siyasete girişi, ideolojisi ve devlet adamlığına giden süreçleri yazarımız 5 yıllık araştırma ve inceleme-hatta savaşların olduğu bölgeleri dahi gezen- sonucu yazmış ve biz Atatürk okuyucularına sunmuştur. Anlatımı ise akıcı, anlaşılır bir dil ve yalın cümlelerle yoğun bir anlatımdır.
Osmanlı gerileyişi, yıkılışı, Millî Mücadele, Kurtuluş Savaşı, Türkiye Cumhuriyet’inin doğuşu, dünya devletleri gözünde Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti gibi olay ve olgulara da ışık tutan bir eserdir. Bir İngiliz yazar gözünden sadece kendi ülkesi ve yüzyılını değil sonraki yüzyılları ve ülkeleri de etkileyen bir liderin öyküsü olan bu kitap muhakkak okunmalıdır.
Kitapta, Atatürk’ün kendi ağzından, kendi cümleleriyle düşünce yapısını, olaylara yorumlarını da okursunuz. Kitabın en nitelikli özelliği ise M.K. Atatürk’ün bir otokrat lider olduğunu, siyasi gücü elinde tutma isteğini, siyasi-sosyal-ekonomi stratejilerini ve planlarını gösteren ve gösterirken de aslında bütün bunları ülkesinin ve halkının özgürlüğü, eşitliği, mutluluğu, demokrasisi için yaptığını göstermesidir. Kitabımız Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğini ama insani yönlerini de göstererek anlatmıştır.
*** Atatürk hakkında okunması gereken belli kitaplar vardır, bunlar: 1)Falih Rıfkı ATAY, Çankaya
2)Şevket Süreyya AYDEMİR, Tek Adam
3)Lord Kinross, Atatürk, Bir Milletin Yeniden Doğuşu
4)Andrew MANGO, Atatürk Modern Türkiye’nin Kurucusu
Kitaptan Alıntılar:
-Onun çağının diktatörlerinden ayıran iki önemli nokta vardı.: Dış politikası, sınırları genişletmek yerine daraltmak esasına; iç politika ise kendi ölümden sonra da ayakta kalabilecek bir siyasal sistem kurmak düşüncesine dayanıyordu.
-Mustafa Kemal başka bir arkadaşı sayesinde de “siyaset diye bir şey” in varlığının farkına vardı. Bu arkadaşı kendisi gibi Makedonyalı olan Ali Fethi’ydi.
-Edirne’de kesin olarak Türkiye’de kaldı. Enver yükseldikçe yükseldi. Harbiye Nazırlığı’na getirildi; paşa oldu; Osmanlı prenseslerinden biriyle evlendi ve Boğaziçi’ndeki bir sarayda prensler gibi yaşamaya koyuldu. O yumuşak başlı “Hürriyet Kahramanı” böylece tam bir askeri diktatör olunca herkes “Enver Paşa, Enver Bey’i öldürdü” demeye başladı.
Comments