Arap Kaymakam - Kitap Tavsiyesi
Orhan KOLOĞLU
Yayınevi: Aykırı Biyografi
Türü: Biyografi
Basım Tarihi:2001
Sayfa Sayısı:204
Tarihçi, akademisyen, gazeteci yazar Orhan KOLOĞLU, emeklilik döneminde Libya’ya başbakan olan Türk kaymakamı anlatır. Hikâyenin kahramanı, Koloğlu’nun babası Sadullah Koloğlu’dur.
Koloğlu, Aşiret Mektebini okur sonra da Mülkiye Mektebi’nden mezun olarak Osmanlı vilayetlerinde, şehirlerinde kaymakam ve vali olarak görev yapar. Bu görev yıllarını okurken Osmanlı Devleti’nin çöküş yıllarını, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ilk yıllarına tanıklık edersiniz. Bu tanıklık içerisinde Arap dünyasının toplumsal, siyasi, kültürel yönleriyle Osmanlı’ya bakışını, düşüncesini anlamaya çalışırken Arap ve Türklerin kültürel bağlarını da görürsünüz.
Düşünün bir kere, bir ülkenin insanları devletlerinin yıkılışını seyrederken bir yandan da yeni devletlerinin doğuşunu izler bununla da kalmaz, siyasi ve kültürel değişikliği de yaşar. İşte bu kitap o değişimleri, duyguları, tavırları ve düşünceleri anlayacağınız bir biyografi kitabıdır.
Kitapta alıntılar:
Ben hayatımda hiç sakal bırakmadığım için bu işi pek önemsemezdim. Gelenek, sakalın, ancak kırk yaşından sonra, o zamanın ömür uzunluğu ölçülerine göre, ahret hesabı yapma çağı başlayınca bırakılmasıydı. Ben kırk yaşımı doldurduğumda cumhuriyet dönemine girmiştik. Artık sakal demode sayılıyordu.
Bizler de, hele de savaşa katılma kararlarından dolayı, Enver Paşa ve arkadaşlarını suçlamaktan geri kalmıyorduk ama başka hiçbir sorumlu bulunmadığı fikrine de pek katılmıyorduk.
İşin en garibi İskenderiye’nin kapılarına kadar varan Almanların yenilmesine yeterince petrole sahip olmamaları sebep olmuştu. Oysa bir süre sonra dünyanın en zengin petrol kaynakları üzerinde dolaştıkları ortaya çıktı.
Kommentare